Vi som klubb har noen grunnverdier, noen av disse verdiene er viktigere en andre og er særdeles viktig å få frem til alle i og utenfor klubben. Det blir ofte pratet om sjøvett i mange bi-setninger men hvordan kan vi opprettholde og stå frem som gode eksempler for publikum og våre egne medlemer?

Som en etablert klubb er det viktig at vi tar sjøvett på alvor, selv litt ekstra med tanke på at vannscooter enda er et fartøy som ikke er ”akseptert” av alle. Det er ikke fartøyet som skaper problemer, det er føreren av den. Dette ser vi som et generelt tema for alle kapteiner der ute.

For noen er vannscooter en enklere måte for å komme seg ut til venner i skjærgården eller kunne kjøre til steder de ellers ikke hadde kommet inn med båt. Men som kjent er vannscooter også kjent som et leketøy, på lik linje med andre modifiserte “jolle-raketter” der ute hvor kjølen er mer i været en i vann. 

Norge som land har ekstremt mange regler for hvordan vi skal fremtre og oppføre oss i samhold med andre mennesker, på land, vei og ellers i samfunnet og det med god grunn. På sjøen har vi en bredere og større “frisone” enn på landeveien og mange mener det burde være strengere reguleringer her, som kravene til båtførerprøven. Slik det er i dag kan en 16 åring avlegge båtførerprøven (som er avlagt etter noen få timer i løpet av en kveld) og deretter føre en båt opp til 15 meter uten øvrige begrensninger. Det kan da virke litt drøyt når det kommer en 40 fots båt med 800HK susende avgårde i 70-80 knop med en 16 åring uten noen form for erfaring.

Husk allikevel at det finnes flere sentrale lover og forskrifter som gjelder alle på sjøen. Blant annet må vi følge småbåtloven, sjøveisreglene, den sentrale fartsforskriften. Der finnes det flere bestemmelser som regulerer generell aktsomhet og fart. Helt fritt er det med andre ord ikke på vannet. Kanskje viktigst er regelen om at det ikke er tillatt å kjøre med motor innenfor oppmerkede badeområder. Og at det er maksimalt 5 knop- 50m fra steder der bading pågår. 

Ekstern lenke (lovdata.no) Forskrift om begrenset fart ved passering av badende m.m

Erfaring er det eneste som skiller en god fører mot en uerfaren fører, selv om det gjelder en sjekte, speedbåt eller vannscooter. Når det kommer til vannscootere så har vi i klubben en fantastisk mulighet til å stå frem som en god rollemodell til alle nykommere uansett hvor du kommer i fra. Med våre erfaringer og vårt felleskap er vi med på å skape og løfte frem gode og forsvarlige holdninger til både andre og føreren selv. Vi er veldig opptatt av at alle som ferdes i vårt lag følger viktigste reglene vi har til sjøs for at alle skal ha den sikreste og beste opplevelesen til sjøs. På denne måten kan vi sammen bygge og skape et nytt felleskap sammen med alle “medtraffikanter” på sjøen. 

Så hva kan vi, som førerer av vannscootere gjøre for å kunne ha gleden ved lek samtidig som vi tar vare på alle rundt oss?

 

  • Vi respekt i og rundt båthavn, mange har svært dårlig tid med å komme seg ut i bølgene, men igjen ligger båtene og slår inn mot bryggene å kan få skader.  Kjør fint og rolig ut fra alle havner så viser du respekt for andre og dems eiendeler. En ”wheelie” eller anent stunt for og tøffe seg litt gir bare et dårlig inntrykk på feil sted. 
  • Vis hensyn til andre, det å vise hensyn til andre og holde avstand slik at alle føler seg trygge gagner alles beste interesse. Du har kontroll, eller tror du har det men det vet kansje ikke andre.  Det er bare snakk om å vise respekt, som å holde avstand til padlere, folk som bader, båter som har lakt ut drivanker, fiskere eller andre som ser ut som de nyter privatlivets fred.
  • Lokale fartsgrenser, følg med på lokale fartsgrenser og respekter dem! Det er ingen som blir imponert om du kjører 15 knop gjennom fiskebrygga eller andre liknende plasser. Det er ikke sikkert du prøver å imponere, men igjen vise respekt for andre rundt oss. Vi har alle et felles ønsker om at vannscooterreguleringen ikke skal gjenninnføres og da er dette et av de aller VIKTIGSTE punktene å følge, spesielt for vannscooterførere. Selv om andre båter blåser i regelverket, skal ikke vi gjøre det. Stå frem som et godt eksempel!
 
Direkte konsekvenser ved regelbrudd for medlemmer av klubben

Vi er en klubb som ønsker å samle flest mulig til et fint felleskap med mye glede. Vi ønsker ikke at motstanden som allerede er mot vannscootere skal bli større, tvert imot. Derfor kommer vi til å gi en advarsel til de medlemmene vi ser driver med uaktsom kjøring som setter sikkerheten til andre i fare. Ved påfølgende uaktsomhet på sjøen, mot klubben og regelverket, vil dette medføre tap av medlemskap på permanent basis.